Konut Satın Almak İçin Doğru Zaman, Ne Zamandır?

Oturmak ya da kullanmak amacıyla satın alınacak konutta doğru zaman, sizin ve ailenizin mekân talebini tam anlamıyla tatmin edecek bir evi bulduğunuz zamandır. Bundan kasıt ailenizin ihtiyaç duyduğu büyüklükteki, lokasyondaki konuttur. Konutun büyüklüğünü hane içindeki bireylerin sayısı, cinsiyetleri, yaşları etkilemektedir. İki küçük çocuğunuz için bir oda yeterliyken, çocuklar büyüdüğünde her biri için ayrı oda gerekebilir. Ev içinde yürüttüğünüz bir hobiniz varsa belki de bu hobi için ilave bir odaya gereksiniminiz olabilir. Öte yandan konutun büyüklüğü kadar hane halkının işe, okula ve hastaneye erişebileceği lokasyona sahip olması da önemlidir. Ayrıca arzu ettiğiniz büyüklükte ve konumda bulunan bir konutu satın alırken kendinizi sıkıntıya sokmadan, ödeme gücünüzü fazlaca zorlamadan ödeme finansmanı sağlayabiliyorsanız, bu da konutu almak için doğru bir zamanda olduğunuz anlamına gelir.

Bütün diğer varlık piyasalarında olduğu gibi gayrimenkul piyasalarında da fiyatlar zaman zaman artıp azalabilir. Finansal piyasalarda mali varlıkların değerleri günlük hatta anlık olarak değişirken kısa sürede yüzde on, yüzde yirmi değer artışı/ azalışı gösterebilir. Ancak gayrimenkul piyasalarında fiyat değişimleri yavaş ve uzun dönemli trendlere bağlı olarak dalgalanmalar gösterir. Yani bir yıl %20 artıp, ertesi yıl %15 düştükten sonra takip eden yıl tekrar %30 artış göstermez. Yavaş yavaş bir artış trendi içinde 8-10 yıllık bir yükseliş ve onu takip eden benzer uzunlukta bir düşüş dönemi gösterebilir. Elbette Yükseliş trendinin sonuna gelindiğinde konut sahibi olmayı kimse istemez. Ancak trendin sonuna gelip gelmediğini de bilmek çoğu zaman mümkün olmaz.

Kullanmak için konut alıyorsanız konut fiyatlarının yüksek veya düşük olmasına takılmak sizin kendi kullanım faydanız maksimize edebileceğiniz, uygun büyüklükte lokasyon da bulunan geliriniz ile finanse edebildiğiniz bir konutu almaktan da çekinmemelisiniz. Uzun süre içinde fiyatın oturacağınız konutun fiyatını kısa dönemde artıp azalmasının sizin kullanım faydanıza bir etkisi olmayacaktır. 15-20 yıl oturduğunuz bir konutun değeri ise bu uzun dönemin bir kısmına reel olarak artmış bir kısmında ise azalmış olabilir. Ama bu süre içinde sizin kullanım faydanızı maksimize ettiğiniz gibi bu uzun sürenin ortalamasında artıları eksileri götürmüş olsa bile eviniz en azından enflasyona karşı değerini korumuş olur.

Konut finansmanında kullanılan konut kredisi faiz oranları da yatırım zamanlaması için bir başka gösterge olarak kullanılabilir. Örneğin piyasada cari faiz oranları yukarıya doğru çıkmaya başladığında piyasa daha enflasyonu bir döneme giriyor denilebilir. Bu dönemlerde aynı kredi miktarına karşılık ödenecek taksit tutarı da artacaktır. Ancak faiz oranları düşmeye başladığında kullanılan kredi miktarına karşılık ödenecek taksit tutarları da daha kabul edilebilecek bir seviyede olacaktır. Ancak unutulmaması gereken nokta, potansiyel tüm alıcıların konut kredisindeki düşüşe benzer reaksiyonu verecek olmasıdır. Bu defa konut ediniminin kolaylaşması, talebin artması anlamına gelecektir. Gayrimenkul arzının artan talebe anında tepki vermesi mümkün olmadığından böyle dönemlerde fiyatlarında gecikmeden artması beklenmelidir.

 

#Birinci ve İkinci El Konut Yatırımını Etkileyen Riskler Nelerdir? #Kira Geliri Amaçlı Konut ve Ticari Gayrimenkullerin Riskleri Nelerdir? #Oturum Amaçlı Konut Alınamıyorsa Yatırım Amaçlı Başka Bir Konut Almak Mantıklı Mıdır? #Konut Satın Almak İçin Doğru Zaman, Ne Zamandır? #Prim Yapma Potansiyeli Olan Lokasyonların Genel Özellikleri Nelerdir?