Konutun Krediye Uygunluğu Ne Anlama Gelmektedir?

Bir konutun krediye uygun olması, o konutun kolaylıkla alıp satılması anlamına gelir. Krediye uygunluk, bankalardan konut kredisi kullanımı sırasında aranmaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, konut kredisi sürecinde değerleme raporu hazırlanıyor. Bu rapor hazırlanırken tapu ve belediyelerde açık olan tüm kayıtlar incelenip gayrimenkulün hâlihazırdaki durumu ile karşılaştırılıyor. Bu incelemelere göre konut ruhsatına uygun bir şekilde imal edilmiş ve gerekli izinler alınmış ise krediye uygunluk kabul edilir.

Konut kredilerinde devlet teşvik sağlamak amacıyla banka ve sigorta muameleleri vergisi ile kaynak kullanımı destekleme fonunda muafiyet imkânı sağlıyor. İşte bu tip vergi muafiyetleri için kullanılacak kredi ile ilgili olarak o gayrimenkulün öncelikle konut vasfını taşıması gerekiyor. Yani bu gayrimenkulün mesken olarak tapuda kaydı olmalıdır. Ayrıca bağımsız bölüm olarak kat irtifakı ya da kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması lazımdır. Bu iki şart gerçekleştiği zaman bu gayrimenkul konut kredisine uygun hale geliyor.

Krediye uygunluk için ayrıca kredi verilecek konutun inşaatının %80-%90 oranında tamamlanmış olması gerekir. Bir konut tapu kayıtlarında yer alsa bile fiilen yerinde olmayabilir. Bu sebeple diğer bir kriter de söz konusu konutun fiziki olarak yerinde olması yani yıkılmamış olmasıdır.

 

#Birinci ve İkinci El Konut Yatırımını Etkileyen Riskler Nelerdir? #Kira Geliri Amaçlı Konut ve Ticari Gayrimenkullerin Riskleri Nelerdir? #Oturum Amaçlı Konut Alınamıyorsa Yatırım Amaçlı Başka Bir Konut Almak Mantıklı Mıdır? #Konut Satın Almak İçin Doğru Zaman, Ne Zamandır? #Prim Yapma Potansiyeli Olan Lokasyonların Genel Özellikleri Nelerdir?